25.05.2017.

5 Najboljih HTML Editora Za Windows

5 najboljih HTML editora koji su potpuno besplatni. 

Ukoliko zelite da razvijete sajt, moracete da koristite HTML editor. Vi naravno mozete koristit i Window Notepad za izgradnju sajta, ali to bi bilo poprilicno tesko i neudobno. HTML editor mora da odradi dve stvari veoma dobro, a to su sintakse (obojenost koda) i automatsko dovrsavanje. Ima to jos dosta funkcija koje su nam potrebne, ali ove dve su dosta bitne. Ja sam izabrao, po meni 5 najboljih editora za Windows.

#1 Notepad++

Notepad++ je moj omiljeni besplatan editor za editovanje tekstualnih fajlova i pisanje koda. Ovaj program je potpuno besplatan i mozete ga preuzeti besplatno sa njihove stranice - ovde

Podrzava vise programskih jezika pod Windows okruzenjem, kao sto su: C, C++, Java, C#, XML, HTML, PHP, Javascript, RC file, makefile, nfo, doxygen, ini file, batch file, ASP, VB/VBS, SQL, Objective-C, CSS, Pascal, Perl, Python, Lua, Unix Shell Script, Fortran, NSIS and Flash action script.

Notepad++ je ustvari nesto izmedju klasicnog Window Notapade-a i WordPad-a. Prednosti u odnosu na WordPad je podrska za rad sa tabovima, mozda cak i najvaznija prednost i to vam omogucava da radite sa vise fajlova istovremeno. Jos jedna od prednosti je numerisanje linija koda, tako da uvek mozete lako da se snadjete.

Notepad++ je napisan u programskom jeziku C++ i koristi cist Win32 API i STL koji osigurava vecu brzinu izvrsavanja i manju velicinu programa.

#2 Komodo Edit


Postoje dve verzije na raspolaganju, Komodo Edit i Komodo IDE. Komodo Edit je open source i preuzimanje je besplatno.

Komodo Edit je veoma dobar tekst web editor. To ukljucuje puno odlicnih karakteristika za HTML i CSS razvoj.

Komodo koristi Mozilla i Scintilla bazu kodova jer oni dele mnoge karakteristike i podrsku istih jezika (ukljucujuci, Perl, PHP, Руби, Tcl, SQL, Smarty, CSS, HTML i XML) i operating systems (Linux, OS X i Windows). Komodo Edit mozete preuzeti - ovde.

#3 Eclipse


Eclipse je besplatan program, otvorenog koda, za razvoj softvera i razlicitih aplikacija. Ovaj program je pogodan za ljude koji rade puno kodiranja na razlicitim platformama sa razlicitmi jezicima.

Moze se reci i da predstavlja standardnu platformu koja je prvenstveno namenjena za mobilne programere, programiranju za Android operativni sistem, a moze se koristiti i za rad sa PHP-om i drugim programskim jezicima, ukljucujuci C, C++, Perl, Python, Ruby, Ada, COBOL itd. Tamo su i Java, JavaScript i PHP pluginovi, kao i dodatak za mobilne programere.

Eclipse mozete preuzeti - ovde.

#4 SynWrite


SynWrite je jos jedan besplatan program, otvorenog koda, za pisanje i uredjivanje tekstualnih fajlova i kodova.

Prvenstveno namenjen programerima, webmasterima, html editorima, a potom i svim ostalim korisnicima koji zele da se isprobaju u razvijanju razlicitih projekata.

Podrzava rad sa preko 70 programskih jezika, podrzava vise kodiranja, podrzano snimanje, postavljanje i pokretanje makronaredbi, integracija sa spoljasnjim alatima i dodacima napisanih u Python programskom jeziku, omogućeni pregled izvornog koda u vidu stabla, posedovanje prilagodljivih precica, visejezicni interfejs itd...

SynWrite sigurno spada medju najbolje programe za obradu tekstualnih fajlova. Preporucujemo.

SynWrite mozete preuzeti - ovde.

#5 Aptana Studio 3

5 Najboljih HTML Editora Za Windows

Aptana je IDE (IDE – integrisano razvojno okruzenje) (IDE je - Integrisano razvojno okruzenje poznato i kao IDE (engl. Integrated Development Environment) je softver koji programerima pruza sirok skup objekata za razvoj softvera.)  otvorenog koda i potpuno sveobuhvatno, besplatno resenje napisano u Javi i dostupno za Linux, Mac i Windows operativne sisteme. Veoma je mocan i popularan alat sa pregrst funkcija koje programeru mogu olaksati rad. Isprobajte!

Aptanu mozete preuzeti - ovde.

5 Najboljih HTML Editora Za Windows

0 komentara:

Постави коментар