18.05.2017.

Kako dodati PDF na blog

Dodavanje PDF i druge dokumente na vas blog

Dodavanjei PDF dokumenata na sajt


U ovom postu cu vam objasniti kako da ugradite ili dodate (Embed) bilo koji PDF ili neki drugi dokument na vasu stranicu. Postoji mnogo nacina kako se mogu dodati, ugraditi neki PDF dokumenti ili neki drugi kao sto su Microsoft Word, PowerPoint prezentacije, tabele, Excel tabele na nekoj vasoj stranici, u ovom slucaju je to Blogger platforma. Najlaksi nacin i najpouzdaniji u ovom slucaju je Google Docs ili Google dokumenti. Zbog toga cu u ovom clanku objasniti kako da dodate PDF ili bilo koje druge dokumente na vas blog.

Dodavanjei PDF dokumenata na blog

Prvi korak, idite na https://drive.google.com i prijavite sa na vas gmail nalog da biste mogli uci na vas Google Disk. Nakon prijave na vas Google nalog, mozete koristiti Google Disk.

Dodavanjei PDF na blog


Sledeca stvar je da postavite/uploadujete PDF fajl iz vaseg kompjutera na Google Disk. Desnim klikom na opciju "Moj disk" pojavice vam se meni prikazan kao na slici. Kliknite na "Otpremi datoteke..."

Dodavanjei PDF na blog

Sledeci korak je da iz vaseg kompjutera izaberete PDF dokument koji zelite da dodate.

Dodavanjei PDF na blog

Pritiskom na dugme 'Open' otpremanje odabrane datoteke ce poceti. To obicno traje minut ili dva, sve zavisi od velicine datoteke i brzine vaseg interneta.

Dodavanjei PDF na blog
Kada se upload zavrsi, kliknite na ime datoteke koju ste dodali i ona ce vas odvesti na novu stranicu.

Dodavanjei PDF na blog

Pre nego sto ugradite zeljeni dokument na vasu stranicu/blog, potrebno je promenite dozvolu datoteke u javnosti. Promenu vrsite tako sto kliknete desnim klikom na zeljeni dokument i izaberete opciju 'Deli...'

Kako dodati PDF na blog

Otvorice vam se prozor za deljenje sa ljudima. Vi cete kliknuti na opciju 'Napredno' koja se nalazi u donjem desnom uglu prozora.

Kako dodati PDF na blog

Kada ste kliknuli na opciju 'Napredno' otvorice vam se nov prozor.

Kako dodati PDF na stranicu

Ovde mozete videti link za deljenje samo sa saradnicima. Datoteku trenutno mozete videti samo vi (Privatno). Mi zelimo da odabranu datoteku delimo sa sa svima na webu, a to cemo promeniti tako sto kliknemo na opciju 'Promeni'.

Kako dodati PDF na stranicu

Izaberite opciju 'Ukljuceno - javno na vebu' i sacuvajte promene.

Nakon promene podesavanja dozvola o deljenju, sada je vreme da uzmete vas link za deljenje.

Kako dodati PDF na blog

Sada desnim klikom idemo na zeljeni dokument i izaberemo opciju za 'Deli...'. Postupak mozete videti na slici iznad. Kopirajte link.

Ono sto je sada potrebno jeste da u ovom kodu koji cu ostaviti dole za deljenje zamenite vasim linkom koji ste kopirali.


<iframe src="https://drive.google.com/file/d/0B9Jlfj07XxktS3JYZ3lYTkVQVk0/view?usp=sharing" width="600" height="300"></iframe>

Zeleni link zamenite vasim.

Sada ostaje samo da ga dodate na vasu stranicu.

Kako dodati PDF na blog

Sacuvajte o objavite. To bi bilo to. :)

Dodavanjei PDF dokumenata na blog0 komentara:

Постави коментар