25.03.2016.

Automatsko otvaranje eksternih linkova u novom prozoru na blogu

Automatsko otvaranje eksternih (spoljasnjih) linkova u novom prozoru

Ukratko da objasnimo sta su eksterni (spoljasnji) i interni (unutrasnji) linkovi

Sigurno ste videli citajuci clanke na raznim stranicama reci koje su drugacije boje (obicno plave) ili podvucene. Kada kliknete na njih odvode vas na drugu stranicu. Te reci ili fraze se zovu hiperlinkovi koji mogu da budu spoljasnji i unutrasnji. Gradjenje linkova je vrlo bitan deo u SEO optimizaciji.

Unutrasnji (Interni) linkovi - Su veze koje upucuju citaoce na razlicite stranice ili oblasti bloga ili sajta u okviru istog domena. Unutrasnje (Interno) povezivanje je vazan faktor u optimizaciji sajta za pretrazivace. Interne veze mogu biti korisne pretrazivacima da pronadju novi sadrzaj. Poboljsavaju i rangiranje vaseg bloga/sajta na pretrazivacima.
Spoljasnji (Eksterni) linkovi - Oni usmeravaju citaoce na druge sajtove/blogove i povezuju vas blog/sajt sa njima. Sa unutrasnjim linkovima pruzate citaocima mogucnost da vise saznaju o temi o kojoj pisete. U tu svrhu koristite vase ranije postove koji pripadaju istoj kategoriji. Time postizete da citaoci imaju uvid u vas obim znanja i strucnost u vasoj oblasti o kojoj pisete.

Kako podesiti automatsko otvaranje eksternih linkova u novom prozoru na blogu?

Ako zelite da otvorite sve svoje eksterne linkove u novom prozoru ili novoj kartici kada kliknete i da ne biste rucno dodavali za svaku frazu ili rec posebno target="_blank" unutar hiperlinka. Ovo je jednostavna jQuery skripta koja ce proveriti sve linkove unutar vasih stranica, postova i automatski ce dodati target="_blank" atribut za sve spoljasnje (eksterne) veze. Ova skripta nece ostaviti nikakve posledice po unutrasnje veze u blogu. Skripta ce detektovati samo spoljasnje linkove  i onog momenta kada pronadje, ubacuje target="_blank" atribut koji govori browseru da otvori link u novom prozoru.

Ovo se moze odraditi i rucno za svaki link koji zelite da otvorite u novom prozoru dodavanjem target="_blank" u linku. Pogledajte sliku.


Automatsko otvaranje eksternih linkova u novom prozoru - sledite korake

 • Ulogujte se > Sablon 
 • Uradite Backup sablona za svaki slucaj
 • Kliknite na Izmeni HTML
 • Pronadjite (CTRL+F)  </head> i iznad dodajte sledecu skriptu:
<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>
<script type='text/javascript'>
$(document).ready(function() { 
 $("a[href^='http://']").each( 
  function(){ 
   if(this.href.indexOf(location.hostname) == -1) { 
    $(this).attr('target', '_blank'); 
   } 
  } 
 );
$("a[href^='https://']").each( 
function(){ 
if(this.href.indexOf(location.hostname) == -1) { 
$(this).attr('target', '_blank'); 
} 
} 
);
 
});
</script>

Napomena: Nemojte dodati crveni kod ako vec imate jQuery biblioteku na vasem blogu.

 • Sacuvajte.

0 komentara:

Постави коментар